Blog

Naše osvědčené zdravé domácí sušenky

20dkg másla (nebo ½ máslo/tuk)
3/4 hrnku moučkového třtinového cukru (nebo směs obyč.+třin.)
2 žloutky
1hrnek celozrnné hl.mouky a 1/2 hrnku hladké mouky+1lžička Quinoa mouky
1 hrnek strouhaného kokosu
2 lžíce kakaa

POSTUP PŘÍPRAVY:

Máslo s cukrem a žloutky vyšleháme. Přidáme mouku, kokos a kakao, vypracujete těsto a tvoříte z něj kuličky asi v průměru 1cm, pak na plechu na pečícím papíře je vidličkou rozmáčknete na placičky a pečete při 160 stupních 20 minut.

 



Krásné jarní dny všem:) 

I když to tak občas nevypadá, jaro už je v plném proudu, a tak pro vás máme recept, jak si kousek slunce a jarní síly z čerstvě rašících jasně zelených smrkových výhonků uchovat na pozdější dobu.


Smrkový sirup/med


Léčivá síla smrkových výhonků, ale také šišek či pryskyřice je známá v lidovém léčitelství už dlouhá léta. Smrková silice se používá i v aromaterapii, do koupelí, k masážím či inhalacím. Blahodárně působí na dýchací cesty, usnadňuje vykašlávání, má velký obsah vitamínu C, posiluje imunitu, čistí organismus, tiší bolesti kloubů, působí protizánětlivě. Zelené smrkové výhonky se sbírají od konce dubna až do začátku června, dle počasí a lokality. Na jaře, tak jako u spousty dalších rostlin, v nich nalézáme velkou sílu, která nám pak poslouží v zimě pro léčení. Sbírejte ale jen ty výhonky, které nejsou delší než 5 centimetrů. Můžete z nich udělat šťávu nebo med, podle toho jakou konzistenci preferujete, podotýkáme smrkový (pampeliškový, sedmikráskový atd.) „med“ nemá nic společného s pravým včelím medem.


1. Postup bez vaření

Do větší zavařovací sklenice, pokud nemáme volné, tak do „sedmiček“ postupně vršíme vrstvu omytých smrkových výhonků a cukru. (my dáváme třtinový)  ale může být i krystal. Každou vrstvu trochu udusáme, aby výhonky pustily postupně dost šťávy. Až budeme mít sklenici plnou, přetáhneme vršek celofánem a zagumičkujeme. Sklenici umístíme tam, kde je hodně světla, nejlépe na parapet. Smrkové výhonky by měly během 2 až 3 týdnů pustit hustou šťávu. Potom šťávu sléváme přes plátýnko nebo husté sítko do připravených menších skleniček. Uchováváme v chladnu. I když tato příprava trvá déle, získáme zcela přírodní skvělou medicínu.




1. Postup s vařením

Je méně náročný na čas. Výhonky opláchneme pod studenou vodou. Dáme do hrnce a na 1kg výhonků přilijeme asi 1litr vody, kdo chce může přidat kolečka citronu, ale nemusí. Povaříme asi 5-10 minut. Odstavíme a necháme do druhého dne louhovat. (asi 24 h.). Potom přecedíme přes plátýnko do hrnce a do šťávy přidáme cukr. Na 1 litr šťávy asi 750 g cukru. Za občasného míchání vaříme tak dlouho, až šťáva začne houstnout a bude se z vařečky jemně táhnout. Pak vlijeme do skleniček, uzavřeme, obrátíme ještě horké dnem vzhůru.

Vzhledem k tomu, že máme doma malé dítě, využíváme tuto dobrotu během celého roku i na pečivo s máslem, palačinky, do ovesné, jáhlové, pohankové kaše, i jako sladidlo do čaje.




A něco navíc :-) Pokud ze sirupu vyvaříte příliš vody a bude hodně tuhý, nic se neděje i tak ho můžete  upotřebit. Po vychladnutí, namotejte hmotu na špejle, zchlaďte pod studenou vodou, nebo šoupněte na chvíli do mrazáku, a máte skvělé zdravé lízátko :)


Ghí - přepuštěné máslo

rádi bychom se s vámi podělili o recept na přepuštěné máslo (Ghí). Kromě toho, že jde snadno roztírat, je i velice dobré chuťově a máte ho udělané za chvilku :) 

Postup:

Nakrájíme máslo na kousky do hrnce a na nejnižší stupeň ho necháme na sporáku pomalu rozpouštět. Máslo se rozpouští, probublává a tvoří se bílá pěna. Nemícháme a necháme ho probublávat i několik hodin, nejméně však alespoň přes 1 hodinu. Pěnu pak sebereme a máslo přecedíme přes plátýnko, nebo vícerovrstvou gázu do vyvařené sklenice, uzavřeme, dáme do chladna a necháme ztuhnout.

Vydrží i několik měsíců a ani nemusí být v lednici. Máme ho moc rádi, je jemnější, chutnější dobře se roztírá, chutná výtečně i na smažení. V kombinaci s medem jako pomazánka na pečivo, nemá chybu, zároveň je to skvělá výživa pro náš organizmus.


Něco málo info o ghí z ajurdvédy...

Tepelným procesem, kdy se z másla vytváří ghí, stává se bezvodým, čistí se, zbavuje se bílkovin, čímž se umožní jeho vysoká trvanlivost, nežlukne, nekazí se , ale přitom jsou zachovány všechny původní nenasycené mastné kyseliny jako u čerstvého másla. Aby ghí mělo vlastnosti a účinky níže uvedené, je třeba, aby máslo, z kterého se ghí tepelným procesem vytváří, bylo z ověřitelného zdroje, stálé kvality a vždy jen čerstvé a nejlépe z farem s ekologickým šetrným hospodářstvím. Jeho příprava by měla probíhat v místnosti se stálou pokojovou teplotou. Proces přepouštění a čistění, trvá tak dlouho, dokud je ghí skutečně bezvodé, což dle hustoty a množství másla může trvat i 6-10 hodin i déle. Pro léčebné účely, čím déle se přepouští, tím je bělejší a dle dávných ájurvédských spisů, získává více vnitřního ohně AGNI, které naše tělo potřebuje ve všech metabolických procesech, tedy nejen v trávicích.

Čím déle se neotevřené ghí skladuje př. 10 let i více, tím jsou jeho níže uvedené účinky silnější. Tzv.“Přepuštěné máslo“, ghí, též zvané“ bezvodé“ dle současné legislativy zvané máselný tuk bezvodý, uměli vyrábět ještě naše prababičky. Ve východních kulturách je používáno od nepaměti, v Brazílii je nazýváno máslem země. Dle ájurvédské medicíny je protikladem PITY(ohně), ale zároveň posiluje tzv. Božský oheň AGNI. Ghí je považováno za satvickou stravu. Lidé, co pravidelně konzumují ghí, mají zářící pleť i obličej. Z ghí vytvořené světlo je pro oči tím nejzdravějším světlem. Pro kůži je zase ghí tou nejlepší kosmetikou. Je základem mnoha léčebných mastí, pokud je kvalitně vyrobeno, včetně masážních balzámů, i životním elixírem, je součástí ájurvédské marmelády - ČAVANPRAŠ. Je stravitelnější a obsahuje více pro tělo důležitých látek než jakýkoliv rostlinný olej.Jako mast na rozdíl od masti ze sádla, je pokožkou plně vstřebatelné, bez škodlivých usazenin.

Jaké má ghí účinky? - nedochází k usazování cholesterolu na cévních stěnách jako v případě jiných živočišných tuků, protože je to čistý tuk, bez škodlivého LDL cholesterolu, se zachovaným obsahem nenasycených mastných kyselin. Tento čistý tuk cévy vyživuje, zprůchodňuje a regeneruje - díky obsahu kyseliny máselné má ghí protivirové a protirakovinotvorné vlastnosti, obsahuje minerály - vápník, draslík, fosfor, hořčík a vitamíny A ,D a E - obsahuje stejné živiny jako máslo ale bez nežádoucích účinků (ghí s medem na krajíci rozpečeného chleba, je ten nejlepší energetický start do nového dne, je vhodnou výživovou kombinací pro děti - podporuje trávení, nevyžaduje při trávicím procesu v těle emulgátor žluč, protože se plně se vstřebá - chrání nervovou tkáň - podporuje plodnost, funkci vaječníků, kvalitu a množství semene - zvyšuje imunitu, absorbuje a vylučuje z těla toxiny, je tedy přirozeným lapačem volných radikálů, čímž ochraňuje buňky - podporuje ódžas - podporuje paměť, myšlení a inteligenci - zlepšuje zrak - podporuje činnost jater - zvyšuje činnost enzymů v játrech, tkáních a střevech - posiluje ledviny - vyrovnává množství kyseliny solné v žaludku a zajišťuje obnovu žaludeční sliznice - brání bloku krve a plazmy - pročišťuje žlučové cesty a játra - omlazuje a regeneruje organizmus - ulevuje při popáleninách (včasnou aplikací se předejde puchýřům a jizvám), odřeninách, svědění pokožky - ulevuje při vodnaté rýmě a bolestí uší - ulevuje při únavě očí potíráním na víčka a spánky - ulevuje při hemeroidech a chronických bolestech kloubů - napomáhá rychlejšímu hojení tržných a sečných ran - pro miminka je nejlepší pleťovou výživou a tonikem.

Směs přírodního třtinového cukru, ghí a zázvoru podporuje zažívání, brání zácpě, větrům, oslabenému trávení, zánětům žaludku a střeva. Zajišťuje dobré zdraví s jasnou myslí a čistou pokožkou. Denně lze jíst 6-8 lžiček ghí

Pro vaření- Díky molekulární struktuře se nepřepaluje a nekouří při vaření. Dobře se pojí se širokou škálou koření. Indická kuchyně je bez něj neodmyslitelná. Ghí je ideální na smažení, restování a do dresinků, brání překyselení, nadýmání, zácpě a podrážděnému žaludku.

Skladujtev suchu a v temnu, vydrží nekonečně dlouho, protože neobsahuje ani nepatrné stop mléka ( proto je vhodné i pro vegany), samo od sebe nežlukne, protože je prakticky bezvodé. Vlhko a styk s vodu při skladování může způsobit žluknutí, z tohoto důvodu pro ghí není lednička vhodná a z téhož důvodu při odebírání ghí používejte jen suchou lžičku. Pokud se skladuje ve tmě a je dobře uzavřené, za pokojové teploty má prakticky neomezenou životnost.

Novinka - v současné době je již skladem též ghí s našlehaným čistým medem v kvalitě odpovídající bio a ve správném doporučeném harmonickém poměru. Ze starých textů ájurvédy Pravé Ghí a Med jsou oba výsledkem jedinečné přírodní alchymie. Pravé Ghí a Med jsou dvěma z pěti klasických nektarů starodávných Védských tradic. Pravé Ghí a Med pomáhají lepšímu vstřebávání a zároveń a posilují navzájem své účinky. Pravé Ghí a Med se navzájem doplňují a tvoří kompletní výživu. Zvyšují účinky substancí, ke kterým se přidají, zvyšují s časem svou kvalitu.

Mithuna: Kreativní spojení

Pokud víte něco o Józe a Ajurvedě, potom víte, že Mithuna se většinou překládá jako kopulace. Jistě to má také tento význam, ale na hlubší úrovni to znamená “ spárované”. ‘Mith’ je sloveso a znamená spojit a ‘una’ je přídavné jméno a znamená ‘méně než jeden’, jako že jedna plus jedna rovná se JEDNOTA, indikuje situaci spárování dvou věcí, kterýchžto výsledek je kompletní Jednota. Z této definice lze si odvodit svou vlastní, která zní např. více jako “ kreativní společník” , “ kreativní spojení” a “ vědomá kreativita“, kde suma částí, propojení takových dvou ''křídel'' je mnohem silnější než každá látka sama. Mithuna je také termín, kterým se označuje kombinace Medu a Pravého Ghí, kreativního spojování dvou nektarů. Praktické použití této kombinace k ošetření odřenin a drobných poškození pokožky, oparů na ústech, pocitu suchosti rtů, k ošetření pleti obličeje před spaním, což je ta nejpřirozenější pleťová maska. Lze též aplikovat jako medovou tělovou masáž a po aplikaci omýt pokožku růžovou vodou a hlavně ke konzumaci jako pomazánka na pečivo, neboť v tomto poměru je kombinace ghí a medu úžasná výživa pro náš organismus.


Balzám na nehty - balzám, jehož základ tvoří bambucké máslo, dokáže vaše nehty posílit, dodat jim zdraví (i zdravý vzhled) a pomůže se vypořádat se záděry :) a jako bonus v bio kvalitě od české firmy Saloos! :)


Mandlové mléko

Česká legislativa ho označuje jako mandlový nápoj. Vyrábí se z mandlí a vody. Mandlové mléko je používáno již po staletí v mnoha kulturách. Vzhledem k nepravidelné dostupnosti a špatné uchovatelnosti kravského mléka, bylo mandlové mléko běžnou součástí středověké stravy. Bylo dochováno i hodně receptů využívajících mandlové mléko. Až začátkem 19. století, kdy nastal nárůst konzumace kravského mléka, začalo mandlové mléko z jídelníčků postupně mizet. Avšak za poslední roky konzumace mandlového mléka znovu nabývá na popularitě.

Je vhodnou alternativou pro lidi trpící alergií na mléka živočišná, pro lidi trpící intolerancí laktózy, pro lidi, kteří živočišné mléko, kromě mléka mateřského, nepovažují za zdravé a pro lidi, kteří nechtějí konzumovat živočišné mléko z filozofických, náboženských či etických důvodů (např. pro vegany). Mandlové mléko je samozřejmě nevhodné pro alergiky na mandle.I lidé, kteří běžně pijí kravské nebo jiné živočišné mléko, rádi oceňují specifickou chuť mandlového mléka a ozvlášťňují si jím jídelníček. Jeho konzumaci lze kvůli obsahu aminokyseliny tryptofanu doporučit např. při nespavosti.Neslazenému mandlovému mléku některé zdroje připisují zásadotvorný vliv v organismu. Doma vyrobené nebo kupované mandlové mléko s vhodným složením je možné podávat i malým dětem od 4 až 6 měsíců, používat jejk vaření kaší. Není vhodné ho ale používat jako plnou náhrada mateřského mléka, protože neobsahuje veškeré potřebné živiny, ale lze ho, stejně jako ostatní rostlinná mléka (kromě sójového), používat na pití, pokud již dítě jí dostatečně množstevně a pestře.

Jeden hrnek domácího mandlového mléka obsahuje asi 1 až 1,5 g bílkovin a2,5 až 3g tuků, tedy méně bílkovin než živočišná mléka. Tuky tvoří především omega-3- mastné kyseliny. Neobsahuje laktózu a cholesterol, obsahuje vlákninu, včetně prebiotické (podporující růst probiotik). Je zdrojem aminokyseliny tryptofanu, vitamínů E, B1, B2, kyseliny listové, hořčíku, selenu, manganu, zinku, draslíku, železa,fosforu, mědi a vápníku.

Recept :

1. Den předem, tedy na 8 až 12 hodin namočíme 100 g neloupaných sladkých mandlí.

2. Poté je scedíme, slitou vodu vylijeme a nabobtnalé mandle nasypeme do mixéru a přidáme k nim přibližně0,75 l studené vody.

3. Mandle s vodou důkladně mixujeme při vysokých otáčkách několik minut, až vznikne mléčně zbarvená a zpěněná tekutina.

4. Tuto tekutinu pak scedíme přes velmi jemné sítko nebo plátýnko, nádobu mixéru vypláchneme 0,25l studené vody a rovněž scedíme, zachycenou mandlovou drť dobře vymačkáme.

5. Vzniklé mandlové mléko promícháme a použijeme nejlépe čerstvé, v lednici vydrží až tři dny, ale jeho výživná hodnota a chuť skladováním klesá.

Dobře vymačkanou mandlovou drť zbylou po výrobě mléka lze použít na přípravu dezertů, sušenek, muffinů,moučníků či pomazánek nebo dát do kaše.Dá se i zmrazit a použít na pečení třeba do vánočního cukroví.

Ti co doma vlastní přístroj Soyabella mají přípravu rychlejší a snadnější. Za cca 15minut mohou mít hotové čerstvé mléko bez laktozy a cholesterolu.

Velkou inspirací, co se vaření týká, je pro naši rodinu Eva Francová- Kuchařka ze Svatojánu, zde je odkaz na její mandlové mléko : http://kucharkazesvatojanu.blogspot.cz/2014/05/mandlove-mleko.html



Nová značka na našem eshopu - SALOOS

V posledních dnech neustále "plníme" eshop novými produkty značky Saloos. Tato česká firma vyrábí esenciální oleje, vonné kompozice, masážní oleje, ale také řadu karité - směs bambuckého másla s různými výtažky, oleji, apod. Veškeré výrobky, které jsou označeny Bio jsou skutečně vyrobené jen ze surovin bio kvality, které byly pěstovány a získávány způsobem co nejšetrnějším k životnímu prostředí.

Z vlastní zkušenosti musíme říct, že nás nejvíce uchvátily hlavně esenciální oleje. Jejich využití je opravdu široké, ať už "jen" pro aromaterapii jako provonění domova či zdravotní aromaterapie jako řešení nějakého neduhu. Dále se esenciální oleje dají využít jako příměs k rostlinnému oleji na masáž těla. Už tak příjemná masáž může být pozvednuta na vyšší úroveň díky vůni. A opět je zde možnost dle svých zdravotních indispozic volit různé druhy esenciálních olejů. Dalším relaxačním i léčivým využitím je přimíchat esenciální olej spolu s mlékem či medem do teplé koupele a nebo do sauny. Brzy přidáme také článek právě k tomu využití esenciálních olejů při různých zdravotních obtížích! :)


Rtýna minerální maska

Tento výrobek od firmy Missiva je vyroben z bahna z Alpských dolomitů a obsahuje mnoho minerálů. Kromě toho, že se dá používat jako maska na obličej pro povzbuzení pleti nebo jako pravidelná kůra, lze jej také používat místo nočního krému, když to naneseme v malém množství. Maska nemá žádnou uměle přidanou nepřirozenou vůni, ale je cítit hlavně tím bahnem, ne však nepříjemně, řekla bych neutrálně. :)

 


Recept na dýňové chutney:

používáme jako přílohu k masům (třeba grilovanému) nebo v menší úpravě i na topinky a tousty :)

1 díl paprik, 1 díl cibule, 2,5 dílu dýně (lze kombinovat normální dýni s hokaido nebo třeba 0,5 dílu nahradit cuketou), 2 díly rajčat. Postupně se vaří cibule s paprikou a dýní, až změknou, přidají se rajčata a poté ochutíme solí, pepřem (klidně i vícebarevným či kajenským), zázvorem (čerstvý či sušený), chilli (čerstvé nebo sušené) a česnek. Vše dáváme podle toho, jak moc to chceme mít ostré. Pomalu se dusí do změknutí, aby se vydusilo co nejvíce vody. Pokud potom směs tyčákem rozmixujeme, směs bude super i na topinky nebo tousty. Ve sklenicích se potom zavaří na 85° 20 minut.


Inspirace na knížku: Jedna z prvních knih, která se nám dostala pod ruky, díky níž jsme začali více přemýšlet o tom, co jíme. Pokud budete mít chuť, přečtěte si Dobu jedovou od prof. Jiřího Patočky a prof. Anny Strunecké :)


Chcete zařadit do jídelníčku lněný olej pro jeho skvělé vlastnosti, ale nevíte, jak ho používat, co z něj připravovat? Přečtěte si zkušenosti lidí, kteří vykouzlili se lněným olejem parádní recepty! :) 


Článek o citronové trávě - přečtěte si zajímavosti.


Přečtěte si o tom, jak je úžasný lněný olej ! V článku najdete typy na recepty i jídelníček.


O společnosti Missiva - přečtěte si o této české firmě, která vyrábí přípravky šetrné k člověku, přírodě i vaší peněžence! 


O společnosti TianDe - zde si můžete přečíst několik informací o firmě TianDe