Recepty se lněným olejem
Lněné oleje účinkují nejlépe s bílkovinou. Lze je připravovat na sladko i na slano.
Základní rady a kombinace lněného oleje s ostatními potravinami a ovocem:
- nejdůležitější je tvaroh s obsahem 10 a více % tuku ( dá se u nás sehnat i s obsahem 40 %) - denní dávka tvarohu nejméně 120 g na osobu
- lněné semínko, vždy čerstvě umleté, po umletí do půl hodiny oxiduje
- bílý jogurt s co nejkratší dobou záruky, není chemicky ošetřován
- cukr nahradit nerafinovaným medem
- používat uhlohydráty, obsahují přírodní cukr: datle, fíky, hrušky, jablka, hrozny
SLANÁ VARIANTA
Směs Dr. Budwig
Do mixéru dejte:
- 1 hrnek tvarohu (obsahujícího přes 10% tuku);
- 2 - 5 polévkových lžic oleje ze lněného semínka;
- 1 - 3 polévkové lžíce čerstvě rozemletých lněných semínek (například v mlýnku na kávu nebo v mixéru),
- dostatek vody, aby to bylo jemné a špetku kajenského pepře
- troška česneku
- troška červeného pepře
- troška šampaňského vína
Pomazánka na celozrnný chléb:
- 1/4 kg tučného tvarohu
- 2 pol. lžíce hnědého lněného oleje
- 2 pol. lžíce pomletého lněného semínka
- 1 lžíce hořčice
- 1 nakrájená cibule
- Sůl, pepř, paprika, pažitka nebo petrželka
Pomazánka k tmavému pečivu
- 1 avokádo
- 2 vařená vejce
- 1 Lučina
- 2 lžíce modrého oleje
- 2 lžíce mletého lněného semínka
- česnek a sůl podle chuti
Recept na moc dobrý salát:
1 pórek – nakrájet na drobno ( pokud je velký tak stačí půl), 1 jablko – nastrouhat, 1 plechovka kukuřice (malá Bonduelle) bez nálevu, 1 zakysaná smetana, 2 lžíce lněného zlatého oleje, sůl –špetka
Salát je moc dobrý samotný a ke grilovanému masíčku taky nemá chybu.
Pomazánka z olejovek:
- 1 olejovky utřít se 3 lžičkami tučného tvarohu
- 3 lžíčky lněného oleje z hnědého semínka
- 2 lžíce mletého zlatého semínka
- Dochutit solí, pepřem, cibulkou, petrželkou.
Pomazánka na celozrnný chléb:
- 1/4 kg tučného tvarohu
- 2 pol. lžíce hnědého lněného oleje
- 1 nakrájená cibule
- Sůl, pepř, kmín mletý
- Kopr jemně nasekaný
Dezert slaný:
- 2 x sýr Lučina nebo Gervais, chutná lépe, než s tvarohem
- 1 malá cibulka nadrobno nakrájená
- 2 lžíce hnědého lněného oleje
- Kopr, nebo pažitka
Pomazánka na celozrnný chléb pro muže :
- 1/4 kg tučného tvarohu
- 2 pol. lžíce hnědého lněného oleje
- 1 nakrájená cibule
- Anglická slanina
Pomazánka na celozrnný chléb:
- 1/4 kg tučného tvarohu
- 2 pol. lžíce hnědého lněného oleje
- 1 nakrájená cibule
- Uvařené vejce
- Šunka
- Tvrdý sýr
- hořčice
Pomazánka na celozrnný chléb pro muže :
- 1/4 kg tučného tvarohu
- 2 pol. lžíce hnědého lněného oleje
- 1 nakrájená cibule
- Olomoucké syrečky
- Sůl, pepř, kmín, paprika
Pomazánka:
- 1/4 kg tučného tvarohu
- 2 pol. lžíce hnědého lněného oleje
- 1 nakrájená cibule
- Středně velké rajče nejlépe z vlastní zahrádky
- Čerstvá bazalka, nejlépe z vlastní zahrádky, nešetřit
- Sůl
Česneková pomazánka:
- 250 g tvarohu
- 4 pol. lžíce bílého jogurtu česnek - dle chuti
- 1 pol. lžíce lněného oleje
- 10 - 15 dkg nastrouhaného tvrdého sýru
Pomazánka cibulková s paprikou:
- 1 tvaroh 250 g tučný
- 2 lžíce lněného hnědého oleje
- 1 žervé natural bez konzervantů
- 1 lžička červené papriky
- sůl, petrželka i na zdobení
Pomazánka celerová:
- tvaroh 250 g tučný
- 2 lžíce lněného hnědého oleje
- polovinu menšího syrového celeru jemně nastrouhat
- 1 lžička hořčice
- jogurtová majonéza podle chuti
- 1 lžíce pomazánkového másla
- sůl, pepř, ozdobeno paprikou
Pomazánka vajíčková z lučiny:
- polovinu krabičky lučiny (100 g)
- 2 lžíce lněného hnědého oleje
- 2 vejce natvrdo nastrouhat
- jogurtová majonéza
- sůl , hořčice , pepř, ozdobeno rajčetem
Pikantní pomazánka na pečivo:
- 1 tučný tvaroh ve vaničce
- 2 lžíce lněného oleje
- 2 střední cibule nadrobno nakrájet
- 2 polévkové lžíce plnotučné hořčice
- lžíci namletých nebo utlučených semínek
- drobně nakrájenou čerstvou petrželku, červenou papriku,
- malinko pepře bílého mletého, trochu gyrosu, zázvor mletý, špetka soli,
- čerstvé 1 rajče větší nakrájené nadrobno, cca 8-10 hroznů bílých nakrájet nadrobno
Pomazánka z ajvaru á la Budapešť:
- 1 tučný tvaroh
- 1 zakysaná smetana (nemusí být)
- Nakládané kapie
- Mořská sůl
- Červená paprika - koření
- Pepř
- Ajvar (balkánská pochoutka z paprik, rajčat a lilků - pasta)
Pomazánka z červené řepy:
- čerstvá červená řepa
- na jemno nastrouhat čerstvý celer
- vařená brambora
- cibulka na jemno
- nakrájet 2 stroužky česneku
- šťáva z 1 citronu
- zakysaná smetana - nebo trochu majolky
- 1 lžíce hořčice
- sůl, pepř a hlavně 2 lžíce panenského lněného oleje
Pomazánka s libečkem:
- 1/4 kg tučného tvarohu
- 2 lžíce tmavého lněného oleje
- česnek dle chuti
- sůl
- pažitka + libeček ( petrželová nať, zelená cibulka )
Kuličky z ovesných vloček:
- 100 g ovesných vloček
- 2 hrsti kustovnice čínské
- 1 hrst sušených brusinek
- vše zalijeme teplou vodou a necháme nabobtnat ( musí mít hustou konzistenci )
- vmícháme 1 tučný tvaroh, nastrouhané jablko, špetku skořice, lžíci tmavého oleje
- necháme 1 hod. odležet. tvarujeme kuličky a obalujeme v rozemletém lněném semínku
SLADKÁ VARIANTA
Náplň do palačinek:
- 1/4 kg tučného tvarohu
- 2 pol. lžíce Zlatého lněného oleje
- 2 pol. lžíce pomletého lněného semínka
- 2 pol. lžíce meruňkové marmelády
Dezert sladký:
- 1x tvaroh tučný
- 2 lžíce medu nebo marmelády
- 2 lžíce zlatého lněného oleje
- Tvaroh se sezamem
- 1x tvaroh tučný
- lněný olej
- med
- sezamové semínko
Sladké pohlazení
- Bílý choceňský jogurt
- 2 lžičky modrého nebo zlatého oleje
- 2 lžičky mletého lněného semínka
- 2 lžičky medu
Dort za studena
Do mísy pokládáme: vrstvu dětských piškotů, vrstvu krájených kompotovaných broskví, vrstvu zakysané smetany se zašlehaným lněným olejem. Vrstvy střídáme a množství surovin volíme podle velikosti mísy nebo dortové formy. Potom necháme odležet 12 hodin v chladničce a můžeme podávat.
Banánová pochoutka:
- 1/2 banánu rozmačkat vidličkou
- 2 polévkové lžíce netučného tvarohu
- 1 čajová lžička lněného oleje
Do mísy:
- 1 tvaroh ve vaničce tučný
- 2 lžíce modrého oleje
- semínka lněná rozemletá
- 1-2 lžičky medu
- 8 meruněk na kousíčky nakrájet nebo 4 nektarinky
- 2 banány.. na kolečka nakrájet
Recepty z knihy Přirozená strava Ernst Gúnter
Píše tam i mimo jiné o lněném oleji.
Tvaroh s droždím (chutná jako vařený mozeček)
- 4 lžíce tvarohu,
- 2 lžíce lněného oleje,
- 2 lžíce droždí,
- špetička soli,hodně zamíchat.
Žampiony:
- 10 dkg žampionů nakrájet na jemné kousky,
- přidat lněný olej
- a obalit okořeněným droždím.
Houby se zeleninou:
- 5 dkg hříbků nakrájet ,
- jemně nastrouhat 10 dkg celeru,
- posekat čtvrt feferonky,
- přidat slunečnicová a lněná semena,
- cibule,
- lněný olej
- a droždí.
Mixovaná jídla: různé byliny a salátové listy,které nejsou dost jemné na saláty můžeme umixovat, přimícháme cibuli, česnek, slunečnicová semínka, lněná semínka (mletá), banány, oříšky, mletý sezam a lněný olej.
Müsli:
- 2 lžíce mletého prosa,
- 1 lžíce slunečnicového semene,
- 1 lžíce lněného oleje,
- 1 strouhané jablko,
- 1 lžíce rozinek
- 1 lžíce cit .šťávy,
- 2 lžíce smetany a
- 2 lžíce oleje,
- měkký banán,
Krémy a pomazánky:
Medový krém:
- 1 lž. medu,
- 4 lž. tvarohu,
- 1 lž. mléka,
- 1 lž. mletých ořechů,
- lněný olej
Jablečný krém:
- 2 jablka,
- 1 banán,
- 1 lž. hrozinek,
- 1-2 lž. ořechů,
- troška medu,
- 1 šálek mléka,
- lněný olej,
Pomazánka z ředkviček:
- 1 šálek tvarohu,
- 1 lž. posekané cibule,
- 3 lž. strouhané ředkvičky,
- 1 lž. droždí,
- sůl,
- různá koření (např. kmín), posypat strouhanou mrkví.
Saláty:
- 2 šálky kapusty nebo zelí,
- polovina šálku z ředkve,
- paprika
- rajče,
- cibule,
- 3 lž. nakrájené petržele.
Salát míchaný:
- 2 šálky na drobné kostky nakrájených jablek,
- 1 šálek strouhaného celeru,
- půl šálku mletých ořechů,
- půl šálku hroznového vína.
Majonéza z tvarohu:
- 2 lž. tvarohu rozmíchat v mléce,
- 1 lž. lněného oleje,
- cibule,
- pažitka,
- petržel,
- trochu medu
Vánoční pečivo:
- 20 dkg datlí,
- 20 dkg fíků,
- 20 dkg švestek,
- 20 dkg hrozinek,
Mandlové zákusky:
- 15 dkg mouky (nebo piškoty),
- 15 dkg mletých mandlí,
- 15 dkg datlí,
- 15 dkg krájených fíků, které jsme před tím namočili.
- olej dle potřeby.
Koláč:
na plech
- 30 dkg hrozinek,
- 20 dkg mouky, (nebo piškot)
- hrozinky umeleme a smícháme s moukou,
- lněný olej dle potřeby.